De Waarde Van Verbinding

De Waarde Van Verbinding
Blog
27 mei 2023
|
4 min leestijd

Een van de grootste uitdagingen op de werkvloer is stress. Als je er niet op tijd bij bent en de combinatie van werk- en privéleven is uit balans, kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Trust me. I’ve been there. Nu is een burn-out slechts één van de gevolgen van een teveel aan stress, misschien zelfs wel een van de heftigste, maar ook in mindere mate kan het op werkgebied al zorgen voor verminderde productiviteit en een lagere kwaliteit van werk. Het resulteert in ongelukkige werknemers en dat willen wij koste wat het kost voorkomen.

Als er iets is wat ik in het afgelopen jaar tijdens mijn herstel heb geleerd, is het hoe belangrijk werkgeluk is. Natuurlijk, iedereen kiest bij voorkeur een baan die goed bij hen past, waar ze hun talent de vrije loop kunnen laten en waar ze doen wat ze het allerleukste vinden. Maar staat dat ook gelijk aan het hebben van werkgeluk? Ik denk het niet. Wat als je bij een bedrijf al deze vakjes kunt afvinken, maar je wel elke dag alleen achter je bureau je zelf meegebrachte bammetjes op moet eten? Wat als je collega’s geen moeite doen om jou of elkaar te leren kennen? Wat als je kind ziek is, maar je van je werkgever niet eerder weg mag? Wat als je dagelijks tot in de late uurtjes aan het werk bent, maar je er niets voor terugkrijgt? Wat dan?

Ik zal je zeggen wat dan: Met gierende banden wegwezen daar. Geen enkele werkgever of werkomgeving zou jou het gevoel moeten geven dat je er niet toe doet, ongeacht het aantal vakjes dat er afgevinkt kunnen worden. Blijf niet in een omgeving waar je je werkgeluk niet vindt en die burn-out ineens als een bus van links voor je neus staat.

WERKGELUK
Bij Reyez! staat gezondheid en werkgeluk hoog op de agenda. We zijn ons er bewust van dat je een groot deel van je leven op de werkvloer doorbrengt en hechten veel waarde aan de gezondheid en het welzijn van onze collega’s. Wij geloven dat plezier en verbinding essentieel zijn om je werk goed te kunnen doen, om elke dag met een goede dosis energie en enthousiasme aan de slag te gaan. We stellen duidelijke doelen, werken resultaatgericht maar verliezen het menselijke aspect daarbij nooit uit het oog.

Dus toen ik opgebrand thuis zat en verplicht over mijn eigen geluk moest gaan nadenken, rees de vraag of ik bij Reyez! mijn werkgeluk nog wel kon vinden. Over het antwoord hoefde ik niet lang na te denken: absoluut.

Niet voor niets ben ik hier na bijna 16 jaar nog steeds. Naast de grote verscheidenheid aan klanten waar we te gekke resultaten voor hebben behaald en werkzaamheden die ons altijd scherp houden, is het hier vooral heel erg fijn. We hebben met ons nog steeds groeiende team zo ontzettend veel leuke dingen gedaan, avonturen beleefd en er is altijd ruimte geweest. Ruimte om te groeien, om er even tussenuit te gaan, om jezelf te zijn en om elkaar te leren kennen.

Nu hoor ik je denken: als alles zo leuk is, hoe zit het dan met die burn-out? Nou, dat is een gevalletje hand in eigen boezem, zullen we maar zeggen. Ik ben een persoon die vooral veel ja zegt en waarbij het woord nee niet in mijn woordenboek voorkomt.

Ja, natuurlijk kan ik die werkzaamheden overnemen. Ja, als niemand anders kan wil ik wel coachen bij schoolvoetbal. Ja leuk, ik regel dat feestje wel! Ja hoor, ik wil wel op de hond van de buurvrouw van de oma van mijn oud-klasgenootje passen, nadat ik 3 kinderverjaardagen op 1 dag heb gehad. Geen probleem! Combineer dat met een flinke scheut perfectionisme en te weinig geduld, en je hebt een te gekke cocktail.

What could possibly go wrong?

1 + 1 = 3
Juist het besef dat ik 99% van mijn tijd in dienst van anderen stond en bezig was met alles en iedereen behalve mezelf, heeft me gebracht waar ik nu ben. Op de vraag “Waar word jij écht blij van?” was er eigenlijk maar één antwoord die telkens terugkwam: andere mensen blij maken, op welke manier dan ook. Helpen, initiëren, organiseren, faciliteren, you name it. Met dit nieuwe inzicht ben ik bij Reyez! het gesprek aangegaan. Niet dat ik niet meer tevreden was in mijn oude functie, zeer zeker niet, maar ik voelde dat ik méér kon doen, meer kon betekenen voor het bedrijf en vooral meer geluk kon brengen naar de mensen om me heen en meer geluk kon halen uit mijn dagelijkse werkzaamheden. Zo werd mijn nieuwbakken functie, Chief Happiness, een feit.

Als Chief Happiness ben ik er niet alleen om het welzijn van de medewerkers te monitoren en verbeteren, maar ook om bewustwording te creëren. De maatschappij verandert en de druk op mensen om te presteren lijkt alleen maar groter te worden. Mensen worden beoordeeld op hun prestaties, materialisme viert hoogtij en bedrijven tellen pas mee als ze genoeg likes, volgers en reposts hebben. Waar is de mens in dit verhaal?

Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat de werkplek meer kan zijn dan een werkplek en juist een bron van plezier en voldoening is. Soms doe ik dat door het zijn van een luisterend oor, soms door processen te analyseren en soms door het schrijven van een handgeschreven kaartje naar een nieuwe collega die op het punt staat aan zijn of haar Reyez! avontuur te beginnen. Een vinger aan de pols houden bij de wat meer introverte mensen die niet graag al hun gevoelens of gedachten op tafel gooien, maar ook het betrekken van het gehele team bij interne beslissingen. Kortom, zorgen dat het Reyez!-DNA niet alleen gezien, maar ook gevoeld wordt.

Het hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Het zijn juist de kleine dingen die het doen. Daar word ik blij van. En mijn collega’s ook. Win-win toch!?

Afbeelding van Saskia Vader
Saskia Vader
HR medewerker

Samen regeren?

Neem dan contact met ons op!
Afbeelding van Sawita Autar
Neem contact op!