If you can't beat them, join them

If you can't beat them, join them
Blog
25 sep. 2023
|
5 min leestijd

In de snel evoluerende wereld van sociale media lijken we soms overgeleverd aan de genade van algoritmes. We scrollen door onze feeds, worden geconfronteerd met posts en advertenties die we nooit eerder hebben gezien (maar waar we toevallig wel gisteren aan gedacht hebben), en vragen ons dagelijks af: "Hoe weten ze dit toch allemaal over mij?" Achter de schermen zijn het social media algoritmes die deze persoonlijke ervaringen mogelijk maken. Maar wat zijn deze algoritmes en hoe kunnen ze een positieve impact hebben op het bereiken van je doelgroep?

Het fundament van Social Media algoritmes

Social media platforms zoals Facebook, Instagram en TikTok maken gebruik van complexe algoritmes. Zo’n algoritme is een wiskundige set van regels die aangeeft hoe een groep gegevens zich gedraagt. Op social media zorgen deze algoritmes ervoor dat alles geordend blijft en helpen ze bij het rangschikken van zoekresultaten en advertenties.Deze algoritmes analyseren ons gedrag, waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar onze interacties met posts, de tijd die we besteden aan bepaalde content en de hashtags waarop we zoeken. Niet alleen jouw gedrag, maar ook dat van anderen wordt hierbij in overweging genomen. Zo worden populaire berichten met een hoop betrokkenheid eerder verspreid. Op basis van deze gegevens worden posts gerangschikt in onze feeds, zodat we meer te zien krijgen van wat we leuk vinden en minder van wat we negeren.

Doordat we op deze manier continu gevoed worden met dingen die we leuk en interessant vinden, worden de platforms steeds verslavender. De tijd die gebruikers online besteden neemt toe, waardoor er meer data kan worden verzameld. En met die data krijgen we weer een nieuwe portie gepersonaliseerde content voorgeschoteld. En je raadt het al, zo gaat het maar door!

Dit betekent dat social media algoritmes altijd op zoek zijn naar manieren om gebruikers te blijven boeien. Door trends in je branche te volgen en je content aan te passen aan de veranderende interesses van je doelgroep, kun je een voorsprong behouden op deze voortdurende evolutie.


Algoritmes in advertenties

Naast organische content spelen algoritmes ook een cruciale rol in het adverteren op sociale media. Ze helpen adverteerders om hun doelgroep te bereiken op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag. Hierdoor kunnen bedrijven hun advertenties laten zien aan de mensen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in hun producten of diensten, wat leidt tot effectievere advertentiecampagnes. Weet je nog niet zo goed hoe jouw ideale doelgroep eruitziet? Geen probleem, de algoritmes zoeken het voor je uit. Door jouw type bedrijf, soort product of dienst en online activiteit te analyseren, bouwen de algoritmes een profiel dat gekoppeld kan worden aan een potentiële doelgroep. Welke mensen hebben interactie met concurrenten? Door de advertenties uit te leveren aan een brede doelgroep, leert het algoritme zelf wie ze wel en niet willen bereiken.

Een belangrijke toevoeging hier is dat het regelmatig evalueren van de prestaties van je advertenties en het finetunen van je doelgroepinstellingen cruciaal is voor het optimaliseren van je advertentiecampagnes. Door continu te leren van de algoritmes en aanpassingen te maken op basis van je data, kun je je advertentie-efficiëntie maximaliseren.


Join them

Hoe graag we het ook zouden willen, voor de meesten van ons is het niet nodig om te begrijpen hoe deze technische algoritmes werken. Belangrijk is om te begrijpen hoe je ze slim gebruikt om je doelstellingen en doelgroep beter te bereiken. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jij in ieder geval weet hoe je je concurrentie een stapje voor bent!

  1. Onderzoek en begrijp de interesses van je doelgroep en de trends in je branche. Welke sounds of hashtags worden veel gebruikt? Wat doen influencers of andere bedrijven in je branche? Maak wekelijks tijd vrij om boeiende content te creëren die hierbij aansluit. Het algoritme beloont relevante content met een groter bereik.
  2. Analyseer de prestaties van je posts en advertenties en gebruik deze data om je toekomstige content te optimaliseren. Welke content levert een groot bereik op? Welke doelgroep is meer betrokken? Gebruik deze inzichten om je strategie te verbeteren.
  3. Wees voorzichtig met het plaatsen van externe links in je organische berichten. Mensen die klikken op een link betekent het verlaten van de website. Voor de social kanalen niet leuk dus. Iets waar het algoritme rekening mee houdt en jouw bericht zomaar op zou kunnen afrekenen. Test in je content hoe je bereik beïnvloed wordt door het wel of niet gebruik maken van links.
  4. Maak in je betaalde campagnes gebruik van een extra brede doelgroep, waarin je het algoritme vrij laat jouw ideale doelgroep te vinden. Analyseer de resultaten en gebruik de inzichten om je campagne te optimaliseren.
  5. Blijf consistent: Algoritmes belonen regelmatige posting. Houd een consistente contentkalender aan om je aanwezigheid en betrokkenheid te vergroten.

Hulp nodig bij het doorvoeren van bovenstaande tips in jouw social media of marketingstrategie? Ons team specialisten staat klaar om met je aan de slag te gaan!

Samen regeren?

Neem dan contact met ons op!
Afbeelding van Lily Molina
Neem contact op!