Shop till you drop at marketplaces

SHOP TILL YOU DROP AT MARKETPLACES
Blog
21 jun. 2022
|
5 min leestijd

We kunnen er eigenlijk niet langer omheen: marktplaatsen zijn booming! Door de coronacrisis en de drukke werkdagen hebben we amper meer tijd om nieuwe onderbroeken of schoenen in de winkel te halen. Ja @Jelle Oud, lieve collega, ik kijk naar jou👀, om al die Zalando pakketjes op kantoor kunnen we niet meer heen.

Ruim de helft van alle online aankopen wordt via de zogenoemde ‘marktplaatsen’ gedaan. Maar wat is zo’n marktplaats nou precies? "Een online marktplaats is een website waar producten van verschillende verkopers worden aangeboden. Marktplaatsen helpen de verkoper door (een deel van) de betalingen, fulfilment en de klantenservice op zich te nemen. In ruil hiervoor betaalt de verkoper een bepaald bedrag."

Marktplaatsen als Bol.com, Zalando of Amazon vragen dus een commissie om producten via hen te verkopen. Maar toch kiezen steeds meer webwinkels om de stap naar marktplaats verkoop te maken. Een groot voordeel is namelijk dat je op de betrouwbaarheid en bekendheid van een marktplaats mee kunt liften. Vele consumenten winkelen bij een aantal vertrouwde adressen en zijn toch wat wantrouwig naar onbekende adressen zonder reviews. Want waarom zou je die leuke cowboylaarzen voor het festival bestellen bij truusmetmooieschoenen.nl terwijl je bij Zalando altijd goeie ervaringen hebt gehad?

Marktplaatsen hebben daarnaast ook voor een verschuiving gezorgd in de online customer journey. Op zoek naar de biografie van Amalia? In plaats van te zoeken via Google wordt er veelal direct de stap gezet om te zoeken via een marktplaats, bijvoorbeeld Bol, waarbij de intentie ook direct ligt op het kopen van het product. En als je het voor 23:00 bestelt heb je het dan ook nog eens de volgende dag in huis 😉 In veel gevallen begint en eindigt de customer journey dus op diezelfde marketplace. En zelf geen zin in de hele administratieve rompslomp? Veelal neemt de marktplaats de gehele warehousing, logistieke afhandeling en administratie voor een kleine vergoeding graag van je over.

Al overtuigd? Helaas is het niet zo makkelijk om jouw feed gewoon overal te importeren. Elke marktplaats heeft weer zo zijn eigen regels. Neem bijvoorbeeld Zalando; jouw product heeft de mooie naam ‘vintage blue’, maar Zalando werkt met kleurcodes waarbij jouw product kleurcode 502 (blauw) moet krijgen. En die cowboylaarzen met maat 37 ½ worden alleen herkend als ze worden ingevoerd met maat 37.5. En denk je dan; mooi mijn schoenen staan al in de feed als maat 37,5. Maar let op dat kleine verschil, de komma moet omgezet worden naar een punt. Pfoeh wat een details.

Hiervoor een kleine shout-out naar Channable. ‘’Channable is een feed management tool waarmee je jouw feed kunt creëren, optimaliseren en exporteren naar een groot aantal marktplaatsen maar bijvoorbeeld ook vergelijkingswebsites.’’ Via de API’s kun je bijvoorbeeld met regels instellen dat alle producten met de naam Vintage Blue worden doorgestuurd met de kleurcode 502, dat komma’s worden omgezet naar punten en nog veel meer. Zo wordt het je allemaal net even wat makkelijker gemaakt. Einde Elevator Pitch.

Maar het houdt niet op (niet vanzelf); ook als jouw producten eenmaal goed op de marktplaatsen staan blijft het van belang om te optimaliseren. Vereisten veranderen, producten moeten worden geoptimaliseerd naar de wensen van de bezoeker, je moet de concurrent een stap voor blijven met scherpe prijzen en via diverse platformen is het tegenwoordig ook nog mogelijk om te adverteren. Eerlijk is eerlijk, het is lastig! Maar in e-commerce is stilstaan achteruitgaan; de markt verandert en de wensen van klanten ook.

Durf jij ook stappen te maken op marktplaatsen?

Afbeelding van Damelza Visser
Damelza Visser
Online marketeer

Samen regeren?

Neem dan contact met ons op!
Afbeelding van Lily Molina
Neem contact op!